Stoj kao planina, kreći se poput tigra, teci poput rijeke.

Početak

Qigong
Taijiquan


Chen Xiaowang
/grandmaster/

Chen Jun

Treninzi
Seminari

InspiracijaKontakt

Taijiquan

Taiji simbol (Tai Chi) označava Veliko jedno, ili, mogli bismo reći "kako svemir radi."
Simbol označava put. Pokazuje igru suprotnih sila - Yanga i Yina, kroz koju se odvijaju sve promjene. Yang je svjetlija strana, s malom tamnom točkom, aktivna, inicirajuća sila. U okružju našeg svemira, to je nebo, izvor svjetlosti. Yin je primajuća sila, tamna strana, sa svjetlom točkom. U kineskoj kozmologiji yin je Zemlja, primatelj Sunčeve energije, primatelj svjetlosti i topline. Dan je yang, svjetlost, aktivno vrijeme. Noć je yin, neaktivnost. No, u svakom je komadić drugoga. U najsvjetlijem podnevu sjenka je tamna, u najaktivnijem času, trenutak odmora. U najtamnijoj noći, svjetlost mjeseca i zvijezda, aktivnost u vrijeme počinka i sna. Suprotnosti se stalno gibaju, međusobno djeluju, traže ravnotežu, nalaze ravnotežu, i ponovno se gibaju.

Kakva je povezanost Taiji vježbanja i simbola? Forme koje vježbamo trebali bismo nazivati Taijiquan. Quan znači, gotovo doslovno - mekani boks - jer su se forme razvile iz borilačkih vještina. Taijiquan je vježba zasnovana na filozoriji i teoriji Taiji-a. Moglo bi se reći da je Taijiquan slika Taiji simbola u pokretu. Na primjer, lijeva se ruka kreće prema gore, prema nebu. To je aktivna ruka, yang. Kada je lijeva ruka aktivna, desna je pasivna, kreće se prema dolje, prema zemlji. Ali onda, u neprekinutom toku, ruke izmjene uloge, desna postaje yang, a lijeva yin.

Taijiquan uči na mnoge stvari - kako se povezati s prirodom, kako doći u dodir sa unutrašnjim bićem, kako poboljšati svoje zdravlje, učin nas kako postati nježniji, mekši, prirodniji i opušteni. Uči nas da se zaustavimo, opustimo, prepustimo. Neka se stvari događaju prirodnim tokom. Uči nas drugačije disati. Uči nas uskladiti disanje s pokretom. Uči nas povezati duh i tijelo. Uči nas ravnoteži. Snižava nam centar gravitacija, umiruje naše uznemirene i umorne umove, rasteže nas i omekšava, otapa nevolje, daje novu perspektivu. Osvježava nas i daje nam energiju.

I to je samo početak...

  Taijiquan ili Tai Chi Chuan dvije su različite transkripcije kineskih znakova u engleskom jeziku. Obje se izgovaraju "tai či čuan".